{ "title": "Miyop Astigmat", "image": "https://www.astigmat.gen.tr/images/miyop-astigmat.jpg", "date": "21.01.2024 12:36:38", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Miyop astigmat, korneanın aynı yumurta şeklinde olduğu gibi tam olarak yuvarlak olmadığı ve gözün belli bir uzaklıkta olan nesnelere odaklanamama durumuna denir. Bu durum kalıtımsal olduğu gibi 6-7 yaş civarında olan çocuklarda meydana gelebilen bir hastalıktır.

Çocuklar genel olarak küçük yazıları okurlar fakat uzakta olan bir şeyi veya bir yazıyı görmek gerektiğinde Örneğin sınıf içinde ders ortamında tahtadaki yazıları okumakta güçlük çektikleri gözlenir. Miyop astigmat nedenleri arasında gözün önden arkaya doğru normalden daha uzun olduğu veya kornea ya da merceğinin kırma gücünün normalden fazla olduğu durumlarda gelişimini söyleyebiliriz. Bu sebeple resim retina yüzeyinde değil, onun önünde oluşur.

MiyopAstigmatBelirtileri Şöyle Sıralayabiliriz
Miyop astigmat olan hastalarda uzaktaki nesneleri net görememe, çabuk yorulma ve özellikle de çocuklar için okumaktan sıkılmak gibi eylemler gerçekleşebilir. Böyle bir hastalığın mevcut olan çocukların özellikle uzağı görme odaklı oyunları oynamaktan kaçındıkları gözlenmektedir. Sınıfta dersi tahtada izleme eğilimini az olur. Miyop astigmat hastalarının görmeleri hiçbir zaman net olmadığı için mesela pencereye baktıklarında zaman dik kenarları netten daha yatay kenarları ise daha bulanık görürler Kalıtımsal olan bir faktör olduğu için çok ışık veya az ışık, fazla bilgisayar oynama gibi dış etkenlere bağlı olarak gelişme göstermez.

Miyop astigmat kalıtımsal olan bir hastalık olarak baş gösterdiği gibi bazı göz ve diğer hastalıkların gelişimi sonucunda da ortaya çıkabilir. (Marfan, diyabet, keratokonus, katarakt gibi) bu durum göz muayenelerinin özellikle Uzman olan doktorlar tarafından yapılması gerektiğinin önemini göstermektedir.

Miyop AstigmatTedavisi

Miyop astigmat belli bir dereceye kadar olan şikâyet olmadığı durumlarda tedavi gerektirmeyen bir hastalık türüdür. Fakat belirtilerin yoğun olarak yaşandığı hastalarda kontakt lens tedavisi veya gözlük uygulanmaktadır. Uygulanan bu tedavide en iyi sonucu sert ya da yarı sert lensler sağlamakta fakat tozlu olan ortamlarda rahatsızlık vereceğinden toric denilen yumuşak lensler tercih ediliyor. Hastaya uygulanacak olan lens tedavisinde görme bozukluğunda herhangi bir gelişme gözükmüyor veya göze takılan lens gözü tahriş ediyorsa Kornea nakli ne kadar uzanan tedavi şekillendirilebilmektedir.
" } ] }