{ "title": "Göz Hastalıkları Astigmat", "image": "https://www.astigmat.gen.tr/images/goz-hastaliklari-astigmat.jpg", "date": "19.01.2024 15:15:53", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Göz Hastalıkları Astigmat, Astigmat lens, refraktif, gözlük veya kontakt ile düzeltilebilen bir görme hasarıdır. Toplumda birçok kişide normla olarak astigmat bulunmaktadır. Korneanın şekli aynı bir futbol topuna benzemektedir. Eğer korneanın şekli yumurta oval olur ise kusura neden olur. Göz hastalığı olana astigmatta korneanın eğriliği ise güz değildir. Bu yüzdende göze girmiş olan ışık farklı şekillerde kırılmaktadır. Sonuçta görmek dalgalı ve bulanık olur. Bir miktar astigmat hemen, hemen herkeste vardır.

Göz Hastalıkları Astigmat Neden Oluşur?

Göz hastalığı olan astigmat kalıtsal bir hastalık olabilir doğumda mevcuttur. Az da olsa göz kapaklarında bulunan kitlelerin yapmış olduğu basınç sonucunda oluşur. Çok uzun müddet yakın mesafe işler ile uğraşan kişilerde daha sık görülür.

Göz Hastalıkları Astigmat Belirtileri Nelerdir?

Göz hastalığı astigmat olan kişilerde gözlerde ağırlık ve yorgunluk hissi, gözlerde kaşınma ve yanma hissi, baş ağrısı hem uzak hem de yakını görmede bulanıklık hissi gibi belirtilere çok sık rastlanılır. Bütün bu bulguların görülmesi astigmat var anlamına gelmese de birkaç şikâyetin görülmesi durumunda hemen göz doktoruna gitmenizde fayda vardır.

Göz Hastalıkları Astigmat Nasıl Anlaşılır?

Gözlerde astigmat tanısı göz doktorunun yapmış olduğu muayeneler sonucunda netleşir. Hipermetropi ve Astigmat gibi diğer refraksiyon kusurları ile olmayabilir. Göz hastalığı astigmat oranı zaman içerisinde arttığından dolayı yıllık göz muayenesine mutlaka gitmek gerekir.

Göz Hastalıkları Astigmat Nasıl Tedavi Edilir?

Göz hastalığı astigmatın büyüklüğü ne olur ise olsun kontakt lens veya gözlük kullanılarak düzeltilir ya da refraktif cerrahi yöntem ile tedavi edilebilir. Erişkin bir kişide hipermetropi veya miyopi eğer yok ise ya da düşük numaralı astigmat var ise herhangi bir şikâyeti olmadığı müddetçe gözlük kullanmak zorunda kalmaz. Fakat göz hastalığı astigmat yüksek veya belirgin ise bu durumda da tedavi için mutlaka göz doktoru aşağıdakilerden birini önerir;

1. Refraktif Cerrahi

Tedavinin bir başka kısmı ise korneanın şeklinin değiştirilmesi ilkesinden yola çıkan refraktif cerrahi yöntemidir. Bu tedavi sonucunda ise amaçlanan hastanın kontakt lens ya da gözlük kullanmasından kurtulmasıdır.

2. Gözlük: Astigmat olan kişilere gözlükte tavsiye edilir.

3. Kontakt Lens: Göz hastalığı astigmat kullanan kontakt 'torik kontak lensler' denilir. Göz doktorunuz eğer gözünüze uygun lensi size tavsiye eder ve uygular.
" } ] }