{ "title": "Astigmat Doğal Tedavi", "image": "https://www.astigmat.gen.tr/images/Astigmat-Dogal-Tedavi-66.jpg", "date": "20.01.2024 01:48:49", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Astigmat Doğal Tedavi, Gözün kırma gücü en yüksek olan katmanı gözün ön yüzeyindeki şeffaf katman olan korneadır. Korneanın kırma gücü 45 diyoptridir ki bu da göz merceğinden üç misli daha fazla kırma gücü demektir. Kornea bu yüksek kırma gücünü, yapısındaki düzenli bir bombelikten almaktadır. Korneada kırılan ışık demetleri daha sonra mercek tarafından da tekrar kırılarak ışık demetlerinin retina katmanına odaklanması sağlanır. Gözün yatay ve düşey eksenleri arasında kırma gücü eşit değilse buna da astigmatizma denir.

Astigmatta doğal tedavi: Astigmat günümüzde doğal olarak tedavi edilememektedir. Astigmata kırma gücü, hekimlerce teşhis edildikten sonra gözlük ve lens kullanımıyla sağlanabilmektedir. İleri durumlarda ise Laser Eximer, Lasek, LASIK, PRK, Epilasik, İntralase gibi doğala yakın uygulamalarla tedavi yapılmaktadır.

Astigmat oluşumu: Keratokonüs, gözün kornea tabakasında dejeneratif ve ilerleyici bir hastalıktır. Kornea tabakasında korneanın düzenli bombeliğini meydana getiren keratosit hücreleri arasındaki bağ zayıflamakta ve kornea tabakasında incelmeye ve düzensiz bombeleşmeye sebep olmaktadır. Korneadaki bombelik korneanın kırma gücünü belirlediğine göre düzensizleşen bombelik, kırma gücünde anormalliğe sebep olmakta ve önce astigmat oluşmakta, sonra da bu bombelik asimetrik yapıya dönüştüğünde düzensiz astigmat ortaya çıkmaktadır. Düzensiz astigmat bir kere oluştu mu, sorunlar ağırlaşmaktadır. Hasta artık gözlük takmasına rağmen iyi görememektedir. Hatta lens gözden devamlı kayar ve kontakt lensi de artık takamaz olur.

Keratokonüs hastalığın %10 kadarı genetik olarak geçiş gösterir diğer %90'ının sebebi tam olarak bilinememektedir. Bireyde başlangıçta gözlük numaralarında daha sık değişiklikler ortaya çıkmaya başlar ve astigmatında artma görülür ve ilk zamanlarda hastalık birçok hekim tarafından da fark edilemeyebilir. Topografi ve orbscan gibi cihazlarla yapılacak kornea analizleriyle tanı konulabilir. Keratokonüslü bireylere görmesini artırmak için Laser Eximer, Lasek, LASIK, PRK, Epilasik, İntralase uygulanamaz ve uygulanırsa hastalığın ağırlaşmasına ve görmenin çok azalmasına sebep olmaktadır.

Keratokonüs korneanın incelmesine bağlı olarak korneanın göz içi basıncının etkisiyle aşırı bombeleşmesi ileri derecede astigmat oluşturması ve zayıflamasıdır. Bu durumda korneayı hem kuvvetlendirmeli hem de astigmatı azaltılmalıdır. Normal kornea 550 mikron kalınlığında iken keratokonüste kornea kalınlığı 400 mikrona ve daha aşağılara inmektedir. Kornea içerisine iki adet yarım halka sokulmaktadır. Oluşturulan serttirler dolayısıyla hem korneayı sağlamlaştırmış oluyor hem de bombeliği düzelterek astigmat azaltıyor.
" } ] }