{ "title": "Astigmat Ameliyatı", "image": "https://www.astigmat.gen.tr/images/astigmat-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 08:31:07", "author": "Erkan Kar", "article": [ { "article": "
Astigmat Ameliyatı, Astigmat rahatsızlığı ülkemizde ciddi anlamda görülen bir göz rahatsızlığıdır. Genellikle odaklanma kaynaklı olarak oluşan ve ilerleyen bir rahatsızlık türü olan astigmat, kimi hastalar üzerinde kalıtsal olarak genler ile bireyden bireye aktarılan genetik bir rahatsızlık türüdür. Astigmat rahatsızlığında nesnelerin ya da bireylerin bulanık görülmesi tam olarak seçilmemesi rahatsızlığıdır. Astigmat rahatsızlığının giderilmesi amacıyla bir kısım gözlükler ya da lensler ile bu problem giderilmiş olsa da tam çözümü için astigmat ameliyatlarıyapılmaktadır.

Ameliyat Öncesi Astigmat

Astigmat doğuştan gözlemleneceği gibi çevresel etkenlerden kaynaklı olarak da gelişip ilerler. Çoğunlukla anne ve babadan gelen astigmat geni çocuk üzerinde de görülmesi olağandır. Bir kısım hastalarda oluşan şeker hastalığından kaynaklı olarak başlangıç itibariyle katarak, akabinde ise katarak yapının büyümesi ve kalınlaşmasından dolayı astigmat oluşabilmektedir. Kimi hastalarda ise aşırı stres, yorgunluk, kasların sertleşmesinden kaynaklı olarak astigmat gelişerek derece bakımından büyümektedir. Astigmat rahatsızlığı ameliyat öncesinde birçok evreden geçmektedir genellikle 5-7 yaş grubunda başlayan astigmat rahatsızlığı çoğun eğitiminde tahtada yazılan yazıları okuyamaması ile başlar. 5-7 yaş grubundan sonra gittikçe ilerleyerek yaşlarda bu astigmat rahatsızlığı artarak görme sorunu ilerler. Çoğunlukla kızlarda 9-10 yaş aralığında erkeklerde ise 11-12 yaş grubunda bu rahatsızlıklar tam manasıyla ortaya çıkar. Astigmat ameliyatlarındaki kalıtsal olarak sorunun giderilmesi amacıyla 18 yaşını bitiren bireyin gelişimini tamamlamasından sonra yapılması daha makbuldür. Çünkü lazer ile yapılan çizim hayatta sadece 1 kez yapılmaktadır. Çizimin ardından oluşacak rahatsızlık tekrardan nüksettiği takdirde bu rahatsızlığın düzelmesinin artık astigmat ameliyatı bir çözüm yöntemi olmaktan çıkacaktır.

Astigmat Ameliyatı Operasyonu

Kişi küçük yaşlardan itibaren astigmat rahatsızlığına maruz kalmış ise bu rahatsızlığın büyüyüp ilerlemesini engellemek için göz hekimleri kişiye gözlük ya da lens vererek bu rahatsızlığın önüne geçer. Bu sayede bulunan derecenin ilerlemesini önler. Büyüme ve olgunluk ve gelişimini tamamlayan kişi bundan sonra göz üzerinde bir ilerlemenin astigmatsal bakımdan oluşmayacağı kanaatine varan doktor. Kornea üzerindeki göz kusurunu düzeltir. Yapılan bu operasyon yaklaşık olarak 10 dakika ile 30 dakika arası kadar sürecektir. Hasta 2 ya da 4 saat içerisinde hastaneden taburcu edilir. Normal yaşantısına dönen kişi artık gözlük ya da lens kullanmasına gerek kalmaz. Bununla birlikte altı saat içinde göz sorunun ortadan kalktığını hissedebilir.

Astigmat Ameliyatı Sonrası

Astigmat ameliyatı sonrasında hastada kısa süreli göz içinde batma hissi, kısa süreli kızarıklık, kaşınma ve kuruma gözlemlense de alınacak ilaç ve damla yardımı ile bu problemler ortadan kalkar. Ameliyat sonrasında göz üzerindeki kaşınma hissi zamanla yok olacaktır. Hasta normal yaşamına geri döner ancak ilk 5 günlük zaman dilimi oldukça önemlidir. Bir ameliyat geçiren kişi durumun ciddiyetine binaen, tozlu ve kimyasal tarzlı buharların olduğu bölümden uzak durmalıdır. Ameliyat sonrası oluşabilecek enfeksiyonlar mikropların yayılmasına neden olabilir ve zamanla bu enfeksiyon yüzünden mikropların yayılarak göz üzerinde kızarma ve şişlikler oluşması halinde konu ivedilikle göz doktoruna bildirilmelidir. Uzman göz hekiminin bildirmiş olduğu ilaç ve damla tedavileri ile bu rahatsızlıklar kısa süre içerisinde düzelir ancak kişi böylesi bir durumda kesinlikle kendi tedavisini yapmaya çalışmamalıdır. Yapılacak bilinçsiz bir hata göz kaybına dahi neden olacağında bir sorun halinde Uzman hekime bildirilmelidir.
" } ] }