{ "title": "0.25 Astigmat", "image": "https://www.astigmat.gen.tr/images/025-Astigmat-75.jpg", "date": "21.01.2024 10:55:18", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
0.25 Astigmat; göz yuvarlağının yuvarlak değil yumurta şeklini aldığı ve korneanın iki kesitinin farklı kırılmalar yapması sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu iki farklı kırınım sonucunda kişi cismi tam olarak algılayamaz ve bulanık görmeye başlar. Bu farklılık belki de astigmatın en büyük belirtisidir. Çünkü kişi uzağı ve yakını gölgeli, bulanık görür.

0.25 astigmat belirtileri nelerdir?

İlk olarak görmede problemler çıkar. Bulanık, büyük - küçük, gölgeli görmek astigmat olduğunuza bir belirtidir. Uzağı dağınık görürsünüz ve görüntü zihninizde net olarak oluşmamaktadır. Astigmat olduğunuzun belki de diğer bir belirtisi baş ağrısıdır. Astigmat hastaları göz çevrelerinde baş ağrısı hisseder. Bazen dayanılmaz boyutlara ulaşan bu ağrılarda bu hastalığın bir belirtisi olmaktadır.

Astigmatı olan kişiler nasıl görüyor; bir eksenin daha fazla kırmasından ötürü, gördükleri cismin bir kısmını daha büyük, diğer kısmını daha küçük görürler. Yani şekilleri net olarak ve düzgün bir şekilde göremezler.

Astigmat rahatsızlığı neden olmaktadır?

Astigmat; genellikle kornea veya lensteki doğal eğriliğin düzensiz veya normalden kabarık olmasından kaynaklanmaktadır.

Astigmat, genetik bir rahatsızlıktır. Sonradan oluşan bir hastalık değildir, var olanın sonradan ortaya çıkması şeklinde adlandırılabilir. Çok fazla bilgisayar başında kalmak kişiyi astigmat yapmaz yalnızca var olan rahatsızlığı ortaya çıkarır.

0,25 Astigmat tedavisi nasıl yapılır?

Astigmatın tedavisi, miyop ve hipermetrop rahatsızlıklarına göre biraz daha zordur. Özellikle yüksek dereceli astigmatlarda tedavi daha da zorlaşmaktadır.

Eğer astigmat çok yüksek derecede değilse, 1,5 -2 civarında ise gözlükle rahatça tedavi edilebilir. Astigmatı lensle tedavi etmek biraz daha güçtür. Bazı kişiler torik adı verilen lens ile astigmatı düzelten lensler kullanmaktadırlar. Fakat torik lens kullananların bir kısmı memnun iken bir kısmı da memnun değildir.

Gözün kontak lense uygun olup olmadığına karar vermek için mutlaka Uzman göz doktorunun detaylı olarak muayenesi gerekmektedir. Kontak lens kullanımı çok dikkatli kullanım gerektiren bir süreçtir. Komplikasyonlardan biri olan infeksiyon gibi görme kaybına gidecek derecede ciddi problemler ortaya çıkabilmektedir.

Astigmat tedavisi lazer ile yapılmaktadır. Lazerle astigmatı düzeltmek mümkün gözükmektedir.

Astigmatın gözlükle tedavi edilmesi, belli bir dereceye kadar astigmatta mümkündür. 0,25 astigmat ile 2 astigmat arasındaki astigmatları tedavi etmek çok fazla problem teşkil etmez. Fakat 2 derece astigmatı olan bir hastaya 2 numara gözlük vermek problem yaratmaktadır. Bu sebeple 2 derece gözlüğe kademeli olarak geçilmektedir. Ancak astigmatı 4 veya 6 derece olan hastalarda gözlük takmak, görmeyi tamamen düzeltmez.
" } ] }